VIRTUAALIHEVONEN
Marig Men Duktig
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1, KRJ-I



Sivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!



KISAKALENTERI

Perustiedot

 » Virallinen nimi: Marig Men Duktig  » Väri:  Ruunikko
 » Lempinimi:  Duke, Dukkis » Merkit:  -
 » Rotu:  Gotlanninruss » Omistaja:  Virtuaalitalli Dei/Leandra
 » Sukupuoli:  Ori  » Kasvattaja:  Ernst Nyfors (SWE)
 » Syntynyt:  07.12.2007  » Maahantuoja:  Tuontikeskus Kurppa und Kuntu
 » Ikääntyminen:  Ikä VARL  » Painotus:  Kouluratsastus
 » Säkäkorkeus:  125 cm  » Koulutus:  Helppo A, Re 60cm

Luonne

Duke ei ole aivan helppo ori varsinkaan kokemattomissa käsissä, mutta asiansa osaavat ihmiset saavat sen pidettyä kurissa melko pienelläkin vaivalla. Dukelle on hyvin tyypillistä kokeilla ihmisten kärsivällisyyttä monin eri konstein, mutta kun se tajuaa että ihminen ei heti luovutakaan, se lauhtuu nopeasti. Aivan nössykkäponi ori ei kuitenkaan ole, joten sen kanssa saa kuitenkin aina olla hiukan varuillaan.

Duke on parasta hoitaa käytävällä molemmilta puolilta kiinni ollessaan, silloin se malttaa useimmiten seistä paremmin paikallaan kuin karsinassa, jossa se pyörii ja hyörii minkä kerkeää. Tosin aina välillä ori saattaa ilmaista oman mielipiteensä hiukan rajummin ja varsinkin takakavioita saa välillä väistellä. Harjatessa Duke voi hiukan steppailla, varsinkin jalkojen kunnolliseen harjaamiseen voi mennä hiukan aikaa putsauskohteen liikkuessa jatkuvasti. Mahan harjausta Duke arastelee ja esittää vastalauseita hurjasti luimien. Kaviot ori nostaa kevyesti pyynnöstä ylös, mutta useinkaan se ei jaksa pitää niitä kauaa ylhäällä ja yrittää laskea jalan omatoimisesti kesken puhdistuksen alas. Ponin peseminen on kaikeksi yllätyksesi melko helppoa, Duke tuntuu rauhoittuvan kohisevan veden äänestä eikä se ole moksiskaan karvapeitteen kastumisesta. Satuloidessa Duke voi pullistella joskus yllättävänkin paljon ja osoittaa jälleen mieltä hiukan luimien, joskus harvemmin se saattaa yrittää näykkiä. Päättäväisen hoitajan kanssa ei kuitenkaan kauaa jaksa pelleillä ja yleensä jo suitsiessa ori ottaa kiltisti kuolaimet vastaan ilman sen kummempia temppuja.

Ratsastaessa Duke todella reipas, menohaluja sillä riittää. Duke osaa kuunnella ratsastajaa hyvin ja toimii jopa erittäin kevyillä avuilla. Liian tiukasta ohjasotteesta ori voi hermostua ja kuumua, joten ratsastajan tulee huolehtia ettei jää liiaksi suuhun kiinni. Dukella on ratsastuksen aluksi yleensä kova kaahaus päällä ja ensimmäiset muutamat kierrokset menevätkin kunnon temmon etsimisessä. Ratsuna Duke ei todellakaan sählää tai koettele ratsastajan hermoja kuten hoitaessa vaan se on ennemminkin erittäin keskittynyt kuuntelemaan mitä ratsastaja siltä vaatii. Ori on kuitenkin melko säpäkkä ja joskus sen turhautuessa pienet pukit ovat yleisiä. Pahantahtoinen Duke ei kuitenkaan ole. Duke hyppää pienehköjä esteistä nätisti, mutta kouluratsastuksessa se on haka. Kunnon ratsastajan kanssa sen hyvä reagointi apuihin yhdessä kiitettävän reippauden Duke kulkee nätisti. Orin siirtymiset askellajista toiseen voivat olla hieman tönkköjä, niissä on edelleen hiomisen varaa. Laukassa Duke innostuu helposti liikaakin ja kestää hetken ennen kuin laukan saa pyörimään sopivalla temmolla. Ori on harvemmin jännittynyt eikä sen askellajeissakaan ole mitään huomauttamista. Kun ottaa sen herkkyyden sekä yleisen reippauden huomioon ja osaa pitää orin selkeästi hallinnassaan Duke on oikein hyvä menopeli kouluratsastukseen.

Dukea traileriin viennissä tulisi olla useampi henkilö avustamassa, ori kun ei millään ymmärrä miksi sen pitäisi mennä pieneen, tärisevään koppiin ja järjestää yleensä pienen mielenosoituksen kun se näkee trailerin. Maanittelu ei orin kanssa auta, päättäväisyyden ja kunnollisten otteiden kanssa se on nopeammin trailerissa. Pitkien matkojen jälkeen Duke on yleensä hiukan hermostunut eikä millään pysysisi hetkeäkään paikallaan. Rauhioittuakseen Duke vaatii kunnon kävelytystä tutun ihmisen kera, myös juoksuttaminen on hyvä tapa saada ori taas kunnolla rentoutumaan ja tottelemaan matkan jälkeen. Oria taluttaessa on sitä pidettävä jatkuvasti silmällä ja naru pidettävä kireällä. Duke saattaa joskus päättää tehdä pieniä pyrähdyksiä, jolloin taluttajan on oltava valmis jottei vahinkoja tapahdu.

Tarhassa Duke esittää usein melkoista show'ta, joko se laukkaa innoissaan tai sitten pörhistelee mahdollisesti ohikulkeville tammoille. Ihmisiin se ei jaksa reagoida ja tarhasta pois haettaessa on hyvä olla joko makupala tai jotain rapisevaa mukana, muuten Duke vain kipittää pois päin hakijasta. Kun on saanut orin huomion kunnolla kiinnitettyä se on melko helppo ottaa kiinni, eikä se taluttaessakaan protestoi.

Sukutaulu

I Liljas Hjälpsam II Aktuell Trollkonst III Atomiskt Troll
IIE S.T. Norda
IE Busig Dam IEI Kaliber
IEE Frejas Zelda
E Rapp Fröken EI Äcklig Sockervadd EII Casper K
EIE Mynta
EE Riktning EEI Vision
EEE La-Trina

Sukuselvitys

Duken isä Liljas Hjälpsam on Ruotsin russjalostuksessa melko käytetty jalostusori, joka aikaisemmin kilpaili aktiivisesti aluetasolla helpoissa luokissa sekä kouluratsastuksessa että esteillä. Kouluratsastuksessa ori oli kuitenkin parhaimmillaan, sen vaivatonta työskentelyä oli mukava katsoa. Luonteltaan Liljas Hjälpsam oli kuitenkin hieman temperamenttinen ja vaati usein kokeneen käsittelijän, eikä se ollut pikkulasten ratsuksi soveltuva. Orista on saatu monia hienoja ja menestyneitä varsoja.

II Aktuell Trollkonst oli aikansa yksi hienoimpia ponioreja. Sen kohtalo tosin oli muutamaan otteeseen katkolla loukkaantumisten takia, mutta kärsivällisen omistajan hoivissa se kuntoutui yhä uudestaan helppojen kouluratojen mestariksi. Se menestyi myös hyvin näyttelyissä, olipahan muutaman kerran myös näyttelyiden best in show-tittelin haltija. Kilpauransa jälkeen ori siirtyi jalostuskäyttöön ja moni tammanomistaja astuttikin tammansa sillä. Orin tiinehtyvyysprosentti ei kuitenkaan ollut hyvä ja se ruunattiinkin melko pian.

III Atomiskt Troll oli suurikokoinen ja hieman raskasrakenteinenkin maatilan ori, joka oli tottunut kovaan työntekoon. Orilla astutettiin muutama lähitilan tamma, mutta se ei varsinaisesti ollut jalostushevosena. Ori kuoli 13-vuotiaana pahaan ähkyyn. Saman kohtalon koki myös IIE S.T. Norda, tosin tamma kuoli vasta 20-vuotiaana. Aiemmin S.T. Norda oli ollut pienten tyttöjen opetusmestarina pienellä maatilalla, jossa monet paikalliset tytöt saivat ensikosketuksen ratsastuksen saloihin.

IE Busig Dam oli alunperin vahinkovarsa, mutta sen isä tunnistettiin jalostukseen hyväksytyksi oriksi. Jo nuorena Busig Damille opetettiin ratsastuksen salat, ja siitä tulikin erään ratsastuskoulun luottoponi. Vanhoilla päivillään se myytiin kuitenkin siitoskäyttöön pienelle tallille, jossa vielä energinen tamma sai kaksi varsaa, joista toinen oli Liljas Hjälpsam. Orin vieroituksen jälkeen Busig Dam meni kuitenkin sen verran huonoon kuntoon, että se katsottiin parhaaksi lopettaa.

IEI Kaliber toimi elämänsä aikana niin vaunuponina, kohtalaisen huonosti menestyneenä raviponina sekä pienimuotoisesti jalostuskäytössä. Kaliber oli hyvin oppivainen ori, se esimerkiksi osasi karata tarhastaan ja palata takaisin kenenkään huomaamatta. Sen karkureissujen tarkoitus ei ole selvinnyt, paitsi muutamana vahinkovarsana. Kerran karkumatkallaan ori oli päässyt pujahtamaan sopivaan aikaan IEE Frejas Zeldan tarhaan, jonka lopputuloksena Busig Dam syntyi. Frejas Zelda oli kahden sisaruksen harrasteponi, joka ei muutaman varsan lisäksi saavuttanut mitään erityistä.

Duken emä Rapp Fröken syntyi hyvin pienikokoisena ja se sairasteli nuorena usein. Tammasta ei uskottu kasvavan koskaan täysin tervettä ja käyttökelpoista ponia, joten se meinattiin lopettaa jo kaksivuotiaana. Lopulta Duken kasvattajan tytär ihastui kömpelöön poniin, ja päätti ostaa sen. Nyforsien hoivassa tamma vahvistui, ja siitä kasvoi oikein miellyttävä, joskin ujo tamma. Ratsuna Rapp Fröken oli kotikentillä loistava, mutta tamma ei koskaan viihtynyt uusissa paikoissa ja epäonnistui helposti, joten sen kilpaura jäi lyhyeksi. Kotona se kuitenkin oli perheen pienimpien ilona ja synnytti neljä varsaa.

EI Äcklig Sockervadd oli kisaradoilla sykähdyttävä näky, joskin orin temperamentti räiskyi välillä normaalin hevosharrastajan silmin vähän liikaakin. Se onnistui luonteikkuudestaan huolimatta voittamaan kisoja, eikä se ole periyttäynyt kovapäisyyttään ollenkaan.

EII Casper K kasvoi ja eli Gotlannin saarella koko nuoruutensa, vasta kymmenenvuotiaana se tuotiin Manner-Ruotsiin opettelemaan ratsuna oloa. Ori ei koskaan oppinut huimia koulutemppuja, mutta uudelle omistajalleen se oli rakas, ja hän halusi siitä muutamia jälkeläisiä. EIE Mynta oli lempeä pikku tamma, joka astutettiin ja varsoi vain kerran.

EE Riktningin kisaura ei ollut aivan sillä tasolla mitä sen vanhempien perusteella olisi odotettu, mutta ihan hyviä perustuloksia kisaradoilta on tarttui tamman mukaan. Kun se ei alkuperäisen omistajansa hoivissa loistanutkaan kisakentillä, päätti tämä myydä sen. Riktining päätyikin russponeja kasvattavan perheen hoiviin jalostusponiksi.

EEI Vision ei ollut kovin kaunis ori, mutta sitäkin voitokkaampi kilpailuissa. Se oli kunnon rusettihai, joka suoritti helpot radat vaikka unissaan. Luonteeltaan ori oli vähän tossu, eikä sitä usein uskottu luonteen puolesta oriksi ollenkaan. EEE La-Trina oli äärimmäisen kaunis tamma, joka jouduttiin kuitenkin lopettamaan kolmannen varsansa jälkeen. Ennen kuolemaansa se ehti kisata aluetasolla helppoja luokkia hurmaten lähes aina yleisönsä.

Jälkeläiset

s. 15.08.2008 o. Lejonhjärta v. Tinu (e. Rhea)
s. 23.08.2008 t. Mandragora v. Tinu (e. Brandgul Orkidé)
s. 31.01.2009 o. Rhett v. Tinu (e. Rhea)
s. 01.03.2009 t. Megara v. Tinu (e. Rhea)
s. 02.03.2009 o. Knappnål TUFF (e. Älsklig Maia)
s. 14.04.2009 o. Excalibur v. Tinu (e. Brandgul Orkidé)
s. 25.04.2009 t. Avonlea v. Tinu (e. Morgonstjärna)
s. 17.06.2009 t. My Little Pony v. Tinu (e. Morgonstjärna)

Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!