In our loving memoriam:

VIRTUAALIHEVONEN
Lycos Merlin
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3

s. 7.7.2007 - k. 27.3.2014


Sivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!KISAKALENTERI

~ Perustiedot

 » Virallinen nimi: Lycos Merlin  » Väri:  Rautiaankirjava
 » Lempinimi:  Merri  » Merkit:  Tähdenaihe
 » Rotu:  Shetlanninponi » Omistaja:  Leandra
 » Sukupuoli:  Ori  » Entinen omistaja:  Whisperer/Vaalea Kuiskaus
 » Syntynyt:  7.7.2007  » Painotus:  Valjakkoajo
 » Säkäkorkeus:  93cm  » Koulutus:  Noviisi ponivaljakko

~ Palkinnot

VIR MVA Ch-palkinto myönnetty 03.05.2010.

Ponikantakirja:
17 + 17 + 18 + 17 = 69 p, KTK-III
- Melko hyvät tyypit
- Pitkähkö pää, lyhyt alakaulainen kaula
- Tiivis runko
- Hyvä takaosa, hännänkiinnitys ehkä hieman matalahko
- Hyväasentoiset jalat.

Yleislaatuarvostelu:
36 + 34 + 26 + 35 = 131p / YLA2

~ Luonne

Merri on vähän pohdiskelijatyyppinen poniori, se miettii ensin (joskus pitkäänkin) ennen kuin toimii. Jos toimii. Usein tämän ponin näkeekin tarhassa ihmettelemässä maailman menoa. Merri harvemmin intoutuu villeihin pukkilaukkakimaroihin vaan se mielummin keskittyy joko syömiseen tai päivänpaistatteluun ilman turhaa kiirettä.

Hoitaessa Merri on toisaalta helppo, mutta toisaalta aavistuksen rasittava. Ori kun seisoo täsmälleen siinä kohdassa missä haluaa, eikä kovin helposti jaksa vaivautua liikkumaan, vaikka hoitaja käyttäisikin kaikkia mahdollisia maanittelu- ja vähäisiä voimakeinoja orin liikuttamiseen. Yleensä kaikenlainen riimusta liikuttelu on aivan turhaa, Merri saattaa vain vähän heilauttaa päätään kuin ihmetelläkseen mitä ihmisolento oikein koittaa tehdä. Ei ori silti aivan mahdoton ole tässä suhteessa, useimmiten sen saa liikkumaan muutaman askeleen kerrallaan, mutta sekin voi joskus olla työn ja tuskan takana. Itsepäisyyttäkin tältä pieneltä ponilta löytyy, se tuntuu kyseenalaistavan muiden ajattelutavan ja pitävän omaa päättelylogiikkaansa aukottomana.

Varsinaisten hoitotoimenpiteiden suorittaminen ei ole ongelma, huis vaan harjojen ja kaviokoukkujen kanssa, paikallaan seisova uhri ei juuri mistään ole moksiskaan, kaviotkin se yleensä nostaa kepeästi. Ja niin poni on puhdas. Merrin peseminen onnistuu aivan yhtä helposti (edellyttäen, että sen saa pesukarsinaan asti), ainoastaan joskus ämpäri- ja sienitaktiikalla karsinassa tapahtuva puhdistusoperaatio saattaa kokea erityisen jännittävän käänteen kun Merri päättää esitellä "huumorintajuaan" ja potkaista ämpärin kumoon melkoisen huomaamattomien ninjaliikkeiden avulla. Kyllä, näin on todistettavasti tapahtunut, mutta onneksi vain yhden käden sormilla laskettavilla kerroilla.

Merrin taluttaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Ori kyllä yleensä kiltisti seuraa taluttajaa perässä, mutta se niin kovin mielellään pysähtelisi aina välillä ihmettelemään mitä kaikkea maailmalla on sille tarjota. "Vau! Kaunis kukkanen!" Muutama askel ja "Hei! Tuollaista autoa en ennen olekaan nähnyt!" Taluttajan olisikin hyvä pyrkiä pitämään tasaista tempoa yllä, jotta orin saa liikutettua paikasta a haluttuun paikkaan b.

Ajaessa Merri on usein aluksi vähän tahmea ja sitä pitää vähän herätellä, jotta sen kanssa saisi jotain valjakkokentällä aikaan. Merri ei ehkä ole täysin luonnonlahjakkuus valjakonosalta, mutta se on kova tekemään töitä (olettaen, että sen saa palautettua maanpinnalle) ja kuuntelee yllättävää kyllä ajajan apuja suhteellisen hyvin. Orin kanssa tulee kuitenkin käyttää juuri lämmittelyyn hyvin aikaa ja lisäksi tehtävien toistaminen useammin kuin muiden ponien kohdalla on äärettömästi hyötyä, monesti vasta muutaman toiston jälkeen siitä saa huomattavasti enemmän irti kuin jättäessä toistot vähemmälle. Temmon kanssa Merrillä ei ole ongelmia, se on melkoisen reipas, mutta hyvin hallittavissa. Joskus tosin kentän ohi ajava auto tai tarhassa temppuileva tuttu poni saa Merrin keskittymisen herpaantumaan ja silloin yleensä tarvitseekin käyttää hieman aikaa, jotta ori jaksaisi taas keskittyä tehtävään.

Vierailla paikoilla kuten kisoissa Merri on hyvin leppoisa ja aikamoinen lapamato. Sen voisi todennäköisesti jättää trailerin viereen sitomatta kiinni, käydä vaikkapa kisakansliassa ja takaisin tullessa Merri odottaisi täsmälleen siinä paikassa mihin sen on jättänyt. Muihin hevosiin se harvemmin reagoi, yleensä ori jättää ne omaan arvoonsa. Vieraampien ihmisten kanssa se on miellellään tekemässä tuttavuutta ja Merriä saakin vapaasti taputella pienet lapsetkin ja vaikka tuntikausia jos se olisi orista itsestään kiinni.

Kaikesta hitaudestaan huolimatta Merri on fiksu. Se ei käytä turhaa vaivaa sellaiseen minkä se voi pienemmälläkin toimella saada aikaan ja se kyllä ymmärtää mitä siltä halutaan ja odotetaan. Leppoisan ja helpon luonteensa vuoksi, niin hyvässä kuin pahassakin, Merri on vähän erilainen menijä kuin monet tallin vilkkaimmista oreista ja se tuokin tervetullutta vaihtelua tallin elämään.

~ Sukutaulu

I Foudre Rouge II Bibtty Bobitty Boo III Have Mercy On Me
IIE Mini Madonna
IE Crown Royal IEI Shangai Surprise
IEE Rock'n'Rolla Girl
E Eleanore Rigby EI Indian Paint EII Tomahawk's Little Indian
EIE Fierce Fiona of Melwood
EE Judgement Day EEI Morris
EEE Barbara v.d. San Ger

~ Sukuselvitys

Merrin isä Foudre Rouge on Merrin kasvattajan Judith Breffin varsasta asti omistama ori, joka on toiminut tämän kasvatuksessa kanta-orina. Breffin kasvateista peräti 12 ovat juuri tästä orista! Ennen siirtymistään pelkästään jalostuskäyttöön ori kilpaili Englannissa koululuokissa sekä pienillä esteradoilla, mutta se ei missään vaiheessa toiminut varsinaisena kilpailuponina vaan lähinnä Breffin kahden lapsen harrastusponina. Foudre Rouge on väriltään rautiaankirjava kuten Merrikin ja siltä löytyy hyviä näyttelysijoituksia Englannin virallisista näyttelyistä. Luonteeltaan ori on suhteellisen rauhallinen, mutta kuuleman mukaan sillä on aina pieni pilke silmäkulmassa ja kommelluksiakin sen kanssa on omistajaperheessä koettu.

Bibtty Bobitty Boo on pienikokoinen ori, joka on lähes koko elämänsä ollut lammasfarmin ainut hevosrodun edustaja. Ori ei ole ollut varsinaisessa jalostuskäytössä muuten, mutta Foudre Rougen emän Crown Royalin omistaja ihastui siihen käydessään muissa asioissa farmilla ja vaati oria tammalleen. Nyt myöhemmin se on ruunattu ja viettää edelleen rauhallista elämää perheensä lemmikkiponina.

Have Mercy on Me oli aikanaan hurmaava sydäntensärkijä helpoilla kouluradoilla ja sitä käytettiin myös lähialueiden tammoille melkoisen ahkerasti. Ori oli pienikokoinen, mutta ei minishetlanninponi toisin kuin Mini Madonna, joskin tamma taas oli aivan minien sallitun säkäkorkeuden ylärajoilla.

Crown Royalin elämäntarina poikkeaa hyvin vähän monen shetlanninponin elämästä. Se syntyi, myytiin varsana omistajalleen ja sillä tiellä se edelleen on. Tamman elämään ei ole juuri mitään erikoista mahtunut, muutamassa näyttelyssä se on käynyt kunniamaininnoin, samoin muutamaan leikkimieliseen kilpailuun se on aikanaan osallistunut. Jälkeläisiä tammalla on ollut neljä.

Ori Shanghai Surprise ei ehtinyt elää kovinkaan montaa vuotta, se jouduttiin lopettamaan jo kuusivuotiaana jalan murtumisen vuoksi. Sitä ennen tumma ori kuitenkin ehti kuitenkin astua kolme tammaa, joista Rock'n'Rolla Girl oli orin omistajan tuttavan tamma, jolle tamman omistaja halusi yhden jälkeläisen ja nimenomaan Shanghai Surprisesta. Rock'n'Rolla Girl oli vauhdikas tamma, jolla oli sijoituksia myös esteradoilta nuoren ratsastajansa kanssa.

Merrin emä Eleanore Rigby oli Judith Breffillä leasingissa kahden varsan ajan, joista toinen siis oli Merri. Tammalla on muutamia näyttelymeriittejä Englannissa, mutta muuten se ei juuri ole kilpaillut. Rautias tamma on luonteeltaan vähän jukuripäinen, mutta varsoilleen se on kuulemma ollut esimerkillinen emä, joskin se ei ole suhtautunut kovin hyvin ihmisten puuttumiseen varsanhoitoonsa.

Indian Paint ei ole ollut elämän varrellensa kerääntyneiden omistajien mielestä mikään helppo ori. Komea kuin mikä, mutta myös vaikea käsitellä. Ori on myyty useampaan otteeseen, eikä kukaan ole tuntunut kesyttäneen oria kunnolla. Orin jälkeläiset ovat kuitenkin menestyneet kiitettävästi ja tammanomistajat monesti ovatkin valmiit unohtamaan sen vaikeuden. Rakenteeltaan ori on moitteeton, mutta se ei ole juuri käynyt muutamaa match showta lukuunottamatta näyttelyissä.

Tomahawk's Little Indian oli melkoisen suuri ja massiivinen poni, joka ei ollut helpoimpia käsiteltäviä, mutta joka silti loisti esteradoilla niin paljon kuin shetlanninponit nyt niillä voivat loistaa. Ori oli vapaasti tarjolla jalostukseen ja sitä käytettiinkin aika ahkerasti yhteen vaiheeseen. Ori kuoli lopulta ähkyyn. Fierce Fiona of Melwood oli melkoisen tavallinen pieni tamma, joka eli koko elämänsä kasvattajansa hoivissa. Tamma ei kuulemma ollut ulkonäöltään aivan kaunein näyttelyiden tähti, mutta luonteeltaan se oli leppoisa ja mukavaa seuraa kärryretkille hiekkateillä.

Judgement Day, jota perhepiirissä kutsutaan joskus lempinimellä "Judas" on mielenkiintoinen tamma niin suvultaan kuin luonteeltaan. Sen isä Morris oli kuolemaansa asti lähialueidensa tunnetuimpia oreja, ei suinkaan menestyksensä vuoksi vaan nimenomaan sen takia, että orin omistaja ahkerasti reilun kymmenen vuoden ajan kuljetti oria kaikenlaisiin kilpailuihin, mutta ori ei ikinä voittanut. Omistaja ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan kuolemaansa asti ori (innokkaasti kylläkin) kilpaili milloin match showssa ja milloin leikkiratsastuskilpailuissa. Judgement Dayn emä Barbara v.d. San Ger oli aivan Morriksen vastakohta, kuvankaunis tamma voitti useastikin näyttelyluokkansa ollen myös BIS-kehässä sijoittuneena. Tamma polveutuu myös Hollannin eräistä vaalituimmista sukulinjoista. Judgement Day itse on ehkä hieman tavanomainen tamma ulkonäöltään, mutta luonteeltaan se osaa sekä hurmata, että keksiä kepposia, johon myös sen lempinimi viittaa. Onpahan se joskus päässyt karkuteille kilpailuissa, eikä antanut kiinni ennen kilpailuiden loppumista, jolloin omistajan tuli tyytyä lähtemään kilpailuista kotiin ilman starttaamista.

~ Jälkeläiset

s. 24.12.2008 o. Yoranin Joulupukki (e. Vilkkusilmä)
s. 08.06.2009 t. Ashley Wonder KH (e. Raindop Dance)
s. 20.02.2010 o. Cranberry Rock Dei (e. Blueberry Hop)
s. 18.07.2010 o. Dance In The Dark Dei (e. Gregers Kajsa)
s. 18.09.2010 t. Odette Odile Dei (e. Ward's Simbelmynë)
s. 03.02.2011 o. Malibou Juice Dei (e. Autumn Fall)
s. 10.08.2011 o. Defying Gravity Dei (e. Nefertarin Gloria)
s. 13.01.2012 t. Euphoria Dei (e. Dryad Dei)
s. 12.05.2012 t. Briar Rose Dei (e. Blueberry Hop)
s. 07.04.2014 t. Iris Dei (e. Caradas Raja)

Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!