VIRTUAALIHEVONEN - VH16-017-0444
Rose Empire
Sivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!


KISAKALENTERI


 » Virallinen nimi: Rose Empire  » Väri:  Ruunikko
 » Lempinimi:  Rose » Merkit:  
 » Rotu:  Shetlanninponi » Omistaja:  Leandra VRL-01057
 » Sukupuoli:  Tamma  » Kasvattaja:  Empire Shetland Stud (GBR)
 » Syntynyt:  26.4.2016  » Painotus:  Valjakkoajo
 » Säkäkorkeus:  103cm  » Koulutus:  Noviisi ponivaljakko


~ Luonne

Rose on täysin nimensä ansainnut, se on toisaalta kaunis kuin mikä, mutta siinä on myös piikikäs puolensa. Hyvänä päivänä Rose on oikein kultainen, se tekee kaikkensa ollakseen ihmiselle mieliksi. Se oikein tulee luokse, nauttii silminnähden rapsutuksista ja on valmis kiitämään valjakon kanssa vaikka tähtiin asti. Rosen ei kannata antaa hämätä, se osaa käyttäytyä, mutta se on todella voimakastahtoinen tamma. Vähän huonompana päivänä Rose näyttää hapanta naamaa ja kenkkuilee, etenkin jos asiat eivät tapahdu juuri sen mielen mukaan.

Hoitaessa Rosen kanssa kannattaa olla johdonmukainen ja edetä aina mahdollisimman tarkkaan samassa järjestyksessä. Useimmiten se antaa suorittaa hoitotoimenpiteet ongelmitta riippumatta järjestyksestä ja hörisee tuttavallisesti hoitajalle. Huonolla tuulella ollessaan Rose käyttytyy kuin sitä ei olisi ikinä aiemmin hoidettu. Sen hömpöttelylle ei kannata lotkauttaa korviaankaan, vaan varmoilla otteilla edetä loogisesti turvasta häntään. Vaikka näinä päivinä Rose saattaa osoittaa mieltään hoitotoimenpiteitä vastaan luimimalla ja väistelemällä hoitajaa, hoitaja, joka tietää mitä tekee, saa ponin hoidettua. Jos yhtään antaa tamman tempuille periksi, sen pilke silmäkulmassa vain yltyy. Kovakourainen tamman käsittelyssä ei kuitenkaan tule olla, siitä se loukkaantuu verisesti.

Ajaessa Rose on pääsääntöisesti innokas, sen eteenpäinpyrkimyksessä ei ole valittamista. Kuskin ei tarvitse kannustaa tamma eteenpäin, vaan keskittyä enemmän siihen, että tamma tekee, mitä siltä pyydetään. Rose kykenee halutessaan reagoimaan apuihin halutusti, mutta aina sitä ei huvita. Joskus esimerkiksi suoraan meneminen on sen mielestä parempi idea, kuin se kummallinen kiemurtelu, jota ajaja siltä pyytää. Etenkin kuskin huomion herpaantuessa se saattaa jatkaa matkaa haluamaansa suuntaan. Jatkuva hereilläolo on siis onnistuneen suorituksen tärkeä edellytys. Rosen kanssa ajoa harjoitellessa tärkeintä ovatkin onnistuneet suoritukset. Jos se alkaa leikittelemään, tehtävää kannattaa toistaa niin kauan, kunnes se suorittaa sen pyydetysti. Sen omille kujeille ei kannata antaa periksi. Rose ei onneksi hermostu tehtävien toistoista. Kisoissa Rosen oma tahto saattaa aiheuttaa epäonnistumisia, mutta halutessaan se reagoi ajajan apuihin välittömästi ja mennä painaa kouluradallakin kuin mikäkin GP-tason puoliverinen. Valjakkoponina Rose ei siis ole täysin ihanteellinen, mutta noviisitason kisoissa se on näyttänyt myös osaamistaan.

Rosea taluttaessa kannattaa keskittyä tehtäväänsä kunnolla. Ei ole kerta eikä ensimmäinenkään, kun taluttajan huomioinnin herpaantuessa tamma rykäisee itsensä irti ja ryntää lähimmälle ruohopuskalle. Karattuaan se tuntuu nauttivan ihmisten härnäämisestä. Se tulee keimailemaan suht lähelle kiinniottajia, mutta ihmisten lähestyessä pujahtaa taas vähän kauemmas. Se ei ole koskaan poistunut näköpiiristä ja antaa kyllä kyllästyttyään kiinni. Jonkin aikaa se kuitenkin jaksaa leikitellä, jos joku raukka on epähuomiossa päästänyt sen livahtamaan otteestaan. Siksi kisapaikoilla varsinkin Rosea taluttaa vain sen tuntemat ihmiset, jotta isommilta tempauksilta vältytään.


~ Sukutaulu

I Echorock Reginald II Viking of Valleywood III Einstein
IIE Strausz Bon Bon
IE Enchanted IEI Wall Art
IEE Sister Sue
E Lilya EI Spring Glen Gormack EII Fairstory Not Gonna Happen
EIE Rainbow Story
EE Eden EEI Gimmewine
EEE Haworth Alberta


~ Jälkeläiset

Rose Empire ei ole vielä jalostuskäytössä.


~ Päiväkirja

15.8.2016
Aamulla vatsassa lenteli perhosia, kun tiesin kauan odottamani ponikuljetuksen saapuvan joskus kahden aikaan iltapäivällä. Olin aiemmin keväällä käynyt katsomassa Englannissa potentiaalisia tammavarsoja ja päätynyt lopulta ostamaan jo ennestään tutulta kasvattajalta Rosen. Englannin reissulta minulle oli jäänyt mielikuva pirtsakasta ja rohkeasta tammavarsasta, mutta siitä oli jo monta pitkää kuukautta. Kuljetusauton kaartaessa pihaan, olo oli kuin lapsella jouluaattona. Kun takaovi laskettiin alas, trailerista kuului kimeä hirnahdus ja malttamatonta jalkojen tepsutusta. Rose oli saapunut talliin.

Tammavarsa kipittelikin alas trailerista aikamoisen innokkaana, eikä se näyttänyt kärsineen pitkästä matkasta juuri mitenkään. Paikallaan Rose ei meinannut juuri pysyä, ei edes sen vertaa, että olisin saanut kunnon kuvan napattua facebookiin. Ensimmäisessä ottamassani kuvassa poseerasikin takakavio ja hännän tupsu. Tämän epäonnistuneen valokuvausoperaation jälkeen nappasin tamman käsiini ja lähdin hetkeksi taluttamaan varsaa, jotta matkan aiheuttama kankeus helpottaisi. Rose oli selvästi tottunut talutukseen ja käsittelyyn, eikä sen tarmo tuntunut loppuvan millään. Ohikulkevalle kissallekin se vain huuteli säikähtämättä. Ajauduin lopulta miettimään mitä kaikkea jännää tämän rohkean varsan kanssa vielä saisimme aikaan, kun narun päässä tuntui voimakas nykäisy. Onneksi olin laittanut kunnon hanskat käteen tietäen varsojen poukkoilevan taluttaessa ja otteeni piti, mutta horjahdin silti. Siinä sitten oltiin, minä kontallani maassa poni narunpäässä ja muu yleisöksi tullut tallin väki tikahtumassa nauruun. Ylös noustessani katselin kaunista tammaa, joka oli heti kaatumiseni jälkeen pysähtynyt myös katselemaan minua ja joka tuntui oikein virnuilevan show'lleni. Mihinköhän tämän kanssa vielä päätyisin?

Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!