VIRTUAALIHEVONEN
Rhea
VIR MVA Ch, KRJ-IISivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!


KISAKALENTERI

~ Perustiedot

 »Virallinen nimi: Rhea  »Väri:  Tummanruunikko
 »Lempinimi:  Reea »Merkit:  Tähti
 »Rotu:  Gotlanninruss »Omistaja:  Leandra
 »Sukupuoli:  Tamma  »Asuintalli:  Virtuaalitalli Dei
 »Syntynyt:  30.06.2007  »Kasvattaja:  Mariella Birkeland (SWE)
 »Ikääntyminen:  Ikä VARL  »Painotus:  Kouluratsastus
 »Säkäkorkeus:  126 cm  »Koulutus:  Helppo A

~ Luonne

Reea on järjettömän utelias tamma, sen pitäisi jatkuvasti saada tietää mitä ja missä tapahtuu. Karsinassakin se usein keskittyy tuijottamaan mitä tallin käytävällä tapahtuu sen sijaan että keskittyisi laiskottelemiseen niin kuin muut ponit. Lisäksi ihmisten kanssa tamma tuntuu aina haluavan olla huomion keskipisteenä. Jos hetkeksikään erehtyy Reean seurassa paijaamaan toista ponia alkaa tamma melkein välittömästi hössöttämään ja vaatimaan huomiota myös itselleen. Perusluonteeltaan Reea on kuitenkin älyttömän kiltti poni, se ei koskaan ole käyttäytynyt millään tavalla uhkaavasti ja sen kanssa on mukava toimia.

Hoitaessa tamma ei millään malttaisi seistä paikallaan. Hiukan auki oleva karsinan ovi saa Reean aistit terävimmileen ja hinku ulkomaailman tutkimiseen on kova. Myös mahdollisesti näkyvän harjapakin sisällön tutkiminen olisi tamman mielestä ensisijaista itse hoitoon verrattuna. Reean kiinnilaittaminen auttaa tilannetta paljon, riimun ollessa suht tiukalla tamma rauhoittuu ja keskittyy ulkomaailman sijaan tutkimaan itse hoitajaa ja hoitajan tekemisiä. Reea on sen pienet erikoisuudet huomioon ottaen helppo hoitaa, mitä nyt aina välillä kesken kavioiden puhdistuksen tamma saattaa keksiä, että hänen on pakko, siis aivan pakko liikkua muutama askel karsinassa eteenpäin syystä X. Tamman varustaminen sujuu yleensä sutjakasti, Reea ottaa kuolaimetkin innostuneena vastaan eikä juuri jaksa välittää satulavyön kiristämisestä.

Ennen ratsastuksen aloittamista Reea hiukan steppailee innostuneena. Satulavyön kiristys maasta käsin onnistuu, mutta selästä se on jo astetta hankalampaa kun tamma haluaisi mennä jo. Jalustimia säätäessä tapahtuu samaa, Reea alkaa vähitellen ottaa muutamia askelia malttamattomana. Kun päästään vihdoin matkaan, Reea spurttailee muutaman minuutin ajan, mutta rauhoittuu pian ja alkaa keskittyä. Innostuessaan tamma alkaa helposti hössöttämään, jolloin sitä pitää hiukan muistuttaa missä ollaan ja mitä tehdään. Reea ei juuri koskaan kenkkuile, vaan pyrkii miellyttämään ratsastajaa ja tekemään parhaansa. Sitä on helppo ratsastaa, vaikka joskus tamma voikin unohtua tiirailemaan kentän ulkopuolisia tapahtumia hetkeksi. Maneesissa Reea ei oikein viihdy, siellä se on selkeästi tahmeampi kuin kentällä ja lämmittelyssä täytyy huolehtia riittävistä taivutteluista ja asetuksista. Reean kanssa keskitytään kouluratsastukseen, johon sillä on rotuunsa nähden melko hienot ja tasaiset liikkeet. Lisäksi ratsastajan ollessa motivoitunut myös tamma keskittyy suoritukseen ja tulos on usein hyvä. Reea on myös kehittynyt melko nopeassa ajassa yllättävän hyvin, paljon on toki vielä tekemistä ja korjaamista, mutta tähän asti tamman kanssa ratsastaminen on ollut pääasiassa nautittavaa.

Reean taluttaminen voi joskus muuttua pieneksi farssiksi kun tamma haluaisi viipottaa kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin. Kunhan taluttaja pitää kuitenkin järjen päässä on tamma kuitenkin helposti käsiteltävissä varsinkin jos sitä komentaa selkeästi. Vieraissa paikoissa yllättäen Reea hiukan vierastaa uutta tilannetta, ja liimautuu kiinni tuttuihin hevosiin ja ihmisiin. Tätä vaihetta kestää kuitenkin verratessa vähän, pian Reea on korvat hörössä hössöttämässä ja innokaasti tutustumaan uuteen paikkaan ja hiukan ujostellen myös tuntemattomiin hevosiin. Kilpailutilanteissa Reea on usein aavistuksen jännittynyt, mutta kunnon lämmittelyllä se rentoutuu.

~ Sukutaulu

I Hektor Apache II Häftig Hilton III Accent
IIE Menuetta II
IE Sonata Apache IEI Midjas Ellington
IEE Snöflinga
E Dahlia EI Tidjan T EII RC Excalibur
EIE Di Diana
EE AnKys Fantasia EEI Svart Falcon
EEE AnKys Thaleia

~ Sukuselvitys

Reean isä Hektor Apache kilpaili vielä pari vuotta sitten erittäin aktiivisesti Ruotsin koulukentillä, mutta joutui luopumaan kisaurastaan onnettomuudesta johtuneen jalkavian takia. Hienojen näyttöjensä takia sillä on kuitenkin vielä jalostusarvoa ja Hektor Apache asuukin nykyään ruotsalaisella ponioriasemalla. Siitä syntynyt parisenkymmentä hienoa varsaa Ruotsissa.

Reean II Häftig Hiltonilta löytyi nimensä mukaisesti luonnetta. Jo varsana se huhujen mukaan aiheutti päänvaivaa omistajilleen karkaamalla minkä kerkesi, eikä sen luonne siitä juuri ajan myötä tasaantunut. Orin omistajat eivät myöskään innostuneet ruunauspäätöksestä, vaan halusivat välttämättä siitä jalostusoria. Kouluradoilla oria ei juuri nähty, mutta se oli aikanaan suhteellisen menestynyt pienissä esteluokissa. Jälkeläisiä Häftig Hilton jätti vain kolme kappaletta, kunnes omistajat päättivät viimein suostua ruunaukseen.

III Accent asui koko elämänsä suuressa ponisiittolassa Etelä-Ruotsissa. Se kantakirjattiin varsin vanhana ja sen pisteet jäivät suhteellisen alhaisiksi, eikä ori ei jostain syystä juuri houkutellut tammanomistajia. Siittolan omistajat eivät kuitenkaan raaskineet ruunata oria tai myydä sitä, vaan käyttivät sitä lähes ainoastaan omille tammoilleen, kuten Reean IIE Menuetta II:lle. Menuetta II puolestaan oli sympaattinen pikkutamma, joka oli nuoruusvuosina toiminut ratsastuskoulussa, mutta joka päätyi lopulta samaan siittolaan kuin ori Accent. Menuetta II varsoikin aikuisiällään neljä varsaa.

Reean IE Sonata Apache oli Apache-siittolan yksi varhaisimmista kasvateista. Tamma oli kiltti ja kuuliainen, ja siittolan omistaja tytär innostui ponivuosinaan kilpailemaan sen kanssa helpoissa koululuokissa. Ratsastajan kasvettuaan liian isoksi, tamma sai jäädä siitoshevoseksi vastaperustettuun siittolaan.

Apache-siittolan omistaja oli Yhdysvalloista Ruotsiin muuttanut nuorehko nainen, joka innostui paikallisesta ponirodusta ja osti itselleen paikalliselta tilanisännältä Reean IEE Snöflingan. Snöflinga ei ollut tottunut ratsastukseen, vaan oli ollut apuna pienissä maatöissä. Sen sijaan se oli erittäin hyväluontoinen tamma ja periytti luonteensa Sonata Apachelle. Reean IEI Midjas Ellington oli myös pääasiassa läheisen maatilan työponina, mutta se kilpaili myös aikanaan poniraveissa. Suuria voittoja ei juuri herunut, muutama sijoitus silloin tällöin alueellisissa kisoissa, mutta komean ulkomuotonsa takia sitä käytettiin jonkin verran lähialueen russjalostuksessa.

Reean emä Dahlia oli nuorena kunnianhimoisen nuoren tytön kilparatsuna useamman vuoden, jonka aikana tamma napsi useita sijoituksia koulukilpailuista. Kun ponin kanssa kilpailu ei tytölle enää maistunut, myytiin Dahlia ratsastuskouluun tuntihevoseksi. Tamma ei kuitenkaan sopeutunut enää tuntikäyttöön, vaan alkoi käyttäytyä jopa vaarallisesti. Dahliaa oltiin jo lopettamassa, kunnes sen nykyinen omistaja ja Rhean kasvattaja Mariella Birkeland tykästyi sen ulkomuotoon ja päätti ostaa tamman varoittelusta huolimatta. Kävi ilmi, että Dahlia oli vain yhden ihmisen hevonen ja päästessään takaisin yksityisomistukseen se käyttäytyi hyvin. Nykyään se asuu Birkelandien kotitallissa ja on seurahevosena tallin muille poneille, sekä kevyessä ratsutyössä.

EI Tidjan T teki elämäntyönsä raviponina Tukholman seudulla, sen hallussa oli jopa hetken aikaa b-ponien ruotsinennätys! Vähitellen orin tahti kuitenkin hiipui, ja sen ura ravurina tyssäsi ja ori myytiin eteenpäin. Viimeisinä vuosinaan se asui Etelä-Ruotsissa yksityisellä hevostallilla, jossa se myös astui muutamia tammoja.

EII RC Excalibur ja EIE Di Diana olivat kumpikin ilmeisesti raviponeja, jotka eivät sen kummempaa menestystä saavuttaneet. Molemmat olivat kuitenkin rakenteellisesti korrekteja ja ne oli kantakirjattu hyvin pistein. Juuri muuta kummastakaan ponista ei ole selvinnyt, ainoastaan viralliset tiedot sekä viralliset ravitulokset on löydetty arkistoista.

Reean EE AnKys Fantasia oli eräs Ann-Kerstin Kyrkbergin kasvatteja. Kyrkberg oli aikansa motivoituneimpia russponikannan elvyttäjiä ja hänen kasvattejaan löytyy useita koko pohjoismaissa. AnKys Fantasia oli hyvärakenteinen ja -luonteinen tamma, joka useiden eri ratsastajien kanssa kilpaili helpoissa kenttäluokissa vielä vanhuutensa päivinä. Se oli erään suurperheen omistuksessa, joka omisti pienen ratsusiittolan. "Fantsu" oli alunperin perheen lemmikkinä, mutta lasten kasvettua he innostuivat poniratsastuksesta ja kilpailemisesta. Tamma jouduttiin lopulta kuitenkin lopettamaan kun se ei enää eräänä aamuna päässytkään karsinasta ylös.

EEI Svart Falcon oli oman kotiseutunsa ihmetyksiä. Ori oli aivan pikimusta ja koska se oli luonteeltaan erittäin ilkikurinen, kutsuttiin sitä myös pirulaiseksi. Värinsä takia se oli suosittu jalostusponi, vaikkei se kisameriittejä juuri kerännytkään. Hienoja jälkeläisiä orista jäi silti. Tamma AnKys Thaleia (EEE) syntyi ja eli koko elämänsä Ann-Kerstin Kyrkbergin siittolassa. Se asui laumassa muiden tammojen kanssa ja oli jalostuseläimenä.

~ Jälkeläiset

s. 15.08.2008 o. Lejonhjärta v. Tinu (i. Marig Men Duktig)
s. 31.01.2008 o. Rhett v. Tinu (i. Marig Men Duktig)
s. 01.03.2009 t. Megara v. Tinu (i. Marig Men Duktig)
s. 17.05.2009 o. Morderd v. Tinu (i. Tvärgående)

Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!