etusivu esittely hevoset kasvatus kilpailut tietoa


KISAKALENTERI


 »Virallinen nimi: Shakira Skammar  »Väri:  Rautias
 »Lempinimi:   Shakira »Merkit:   -
 »Rotu:   Shetlanninponi »Omistaja:  Leandra
 »Sukupuoli:  Tamma  »Asuintalli:  Virtuaalitalli Dei
 »Syntynyt:  1.10.2006  »Kasvattaja:  Torsten Skammar, SWE Maahantuoja: Crystal
 »Kuollut:   6.3.2009 25-vuotiaana
 »Säkäkorkeus:  99 cm  »Koulutus:   Re: 60cm - Ko: He C

Palkinnot

»KANTAKIRJALAUSUNTO
16 + 17 + 16 + 19 = 68p. KTK-III
- Tammalla on tyydyttävä rotutyyppi.
- Se on hieman turhankin kevyt ja korkeajalkainen, jalat ovat heikohkot.
- Se on hyvärunkoinen ja linjakas, mutta voisi olla tuhdimmassa kunnossa.

Luonne

Shakira on shetlanninponeista se villein ja viikarimaisin vaikka se ei olekkaan ihan nuori enää. Tamma jaksaa aina pelleillä hoitajan kustannuksella ja aiheuttaa mielipahaa ja harmia kepposillaan vähän kelle vain. Tamma on myös mestari karkaamaan, mutta makeanpersous on sen pahin vika. Shakiran saa onneksi kiinni kun tamman karkkihammasta kolottaa ja kauraämpärin nähdessään se on valmis tekemään mitä vain saadakseen edes hieman maistaa. Shakira on helppo lastata traileriin ja sieltä ulos eikä tammaa vaivaa kisakammot eikä muut, Shakira kun nauttii elämästä ja varsinkin siitä kun se pääsee hyppimään esteitä. Shakira ei pelkää vettä eikä kammoa muitakaan asioita, kuten eläinlääkäriä tai raspaajaa. Tamma on myös kuin kotonaan kun sitä kengitetään. Shakiralta löytyy voimaa mennä minne se haluaa, joten vaikka se onkin pieni poni, sitä taluttamaan tarvitaan voimakas ihminen. Eli ihan pikkulapsille Shakira ei ole kovin turvallinen. Uittamisesta Shakira pitää.

Hoidettaessa Shakira pysyy kohtalaisen hyvin paikoillaan ja kestää toimituksen ihan kelpo ponin lailla. Se myös antaa satulavyön kiristää ja suitset laittaa. Mutta kun ollaan lähdössä kentälle, tamma ihan tahallaan laittaa jarrun päälle. Siinä sitä sitten maanitellaan tammaa pihalle. Yleensä kannattaakin olla ovela ja laittaa Shakira kuntoon pihalla. Siellä tamma kyllä menee kiltisti eteenpäin satulankin laiton jälkeen. Shakira pitää harjaamisesta ja nauttii ylähuuli pitkällä siitä aina kun vain voi. Tamma on myös helppo loimittaa, vaikka välillä saattaa hoitaja kiljahtaa tamman purressa tätä takalistoon. Shakiralta ei metkut lopu, ei varmana vaikka tamma olisikin jo 20-vuotias. Se on vissi totuus. Tämä mainio shetlanninponi jaksaa tehdä myös paljon, joten siitä on kyllä apua ratsastuksessa ja kilpailuissa. Tamma yrittää aina parhaansa. Shakira on yhteistyökykyinen shetlanninponi, jolta voi vaatia myös paljon, sillä se todella osaa. Shakira ei pelkää vettä joten tamma on helppo pestä ja kuivata sekä hoitaa kisakuntoon ynnä muuta. Shakira pitää myös kovasti oreista ja onkin tämän piirteensä ansiosta mainio siitostamma! Shakira on myös helppo valjastaa ja tamma pitää vaihtelun vuoksi pienistä ajolenkeistä maastossakin.

Ratsastettaessa Shakira on villihkö ja meinaa joskus karata jopa käsistä. Neiti ottaa herkästi pukkisarjoja ja saattaa ponnahtaa pystyynkin jos oikein innostuu. Shakira tottelee apuja hyvin ja on miellyttävä liikkeinen. Tamma kokeilee aluksi ratsastajaansa, ja yrittää olla aina aluksi kova poni, joka ei väänny mihinkään suuntaan, saati sitten tottele selässä istuvaa ratsastajaa. Loppujen lopuksi oikeat ja pehmeät avut saavat kuitenkin ihmeitä aikaan ja tamma alkaa liikkua ratsastajan määräämässä tahdissa. Tämänpä takia Shakiralta onnistuu myös kouluratsastus, vaikkei se tytön painotuslaji olekkaan. Shakira nauttii, kun ratsastaja osaa, ja vie Shakiraa eteenpäin. Aina kun uusi ratsastaja ja Shakira löytävät yhteisen sävelen, menee kaikki oikein mallikelpoisesti. Shakiraa on helppo ratsastaa, jos ratsastaja vaan osaa asiansa, ja tietää mitä tekee. Esteissä kuten koulussakin, tammaa on helppo ratsastaa eteen, ja se näytti kyntensä jo nuorena loikkaamalla reippaasti yli puolen metrin korkuisen lankun yli, jolloin tajuttiin, että Shakirahan on luonnonlahjakkuus esteissä. Shakiralta onnistuu ratsastajan kanssa jopa 60 senttimetriä korkean esteen ylitys, ja vauhtia ei tältä ponilta puutu. Shakira ei ole yhtään hikinen hypätessään 60 cm radan, tamma kun vain haluaisi hyppiä ja hyppiä, esteitä paljon vain. Ratsastajalla tosin taitaa tulla hiki otsaan ennemmin, koska Shakira on niin vauhdikas neito. Maastoilukin sujuu tammalta ja se onkin maastovarma. Shakira on vain omassa harrastekäytössämme maastoilujen ja vaellusten suhteen ja niitä harrastamme vaihtelun vuoksi noin kerran viikossa, joskus harvemmin. Välillä olemme käyneet myös talutusratsastuksissa pikkurahoja napsimassa pikkulapsilta, jotka haluavat joissain tilaisuuksissa kyytiin. Talutuksessahan Shakira on hyvä ratsastaa, silloin temppuilut unohtuvat.

© Karoliina V.

Sukutaulu

I Alpen Lumograph II Staedtler SWE III Pholandor Pring
IIE Ellianora SWE
IE Alpenina v. Cea IEI Shambrias Hollow
IEE Criminal Pixie
E Goshing Memolux EI Nötter Skanska EII Towelaid Red
EIE Bandrosie v.d. Rixi
EE Hinea Memos EEI Chokolate v.d. Faunehill
EEE Blurberry

Jälkeläiset

s. 24.06.2007 t. Isis Sha Dei (i. Ingor of Yavetil) VIR MVA Ch
s. 25.08.2007 t. ShantallDei (i. Oliver Do)
s. 15.01.2008 o. Icaros Sha Dei (i. Ingor of Yavetil)

Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!