In our loving memoriam:


VIRTUAALIHEVONEN
Isis Sha Dei
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2


s. 26.06.2007 - k. 17.12.2011 21-vuotiaana


Sivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!


KISAKALENTERI

~ Perustiedot

 » Virallinen nimi: Isis Sha Dei  » Väri:  Mustanruunikko
 » Lempinimi:  Shan » Merkit:  -
 » Rotu:  Shetlanninponi » Omistaja:  Leandra
 » Sukupuoli:  Tamma  » Asuintalli:  Virtuaalitalli Dei
 » Syntynyt:  26.06.2007  » Kasvattaja:  Virtuaalitalli Dei/Leandra.
 » Ikääntyminen:  Ikä 80 irl päivää = 1 virt. vuosi  » Painotus:  Valjakkoajo ja esteratsastus
 » Säkäkorkeus:  96 cm  » Koulutus:  Noviisien ponivaljakko, 60cm

~ Palkinnot

Kantakirjauslausunto tulossa kunhan VRL aukeaa taas.

Yleislaatuarvostelu:
35 + 33 + 30 + 35 = 133p / YLA2
Kiva sukuselvitys, samaa persoonnallisuutta voisi olla luonteessakin

~ Luonne

Shan on perusluonteeltaan äärimmäisen kiltti ja hyväsydäminen, mutta se on aavistuksen herkempi ja ujompi kuin muut tallimme tammat. Sen kanssa täytyy tehdä asiat rauhallisesti ja mielellään samalla tavalla kuin aina ennenkin, yllättävistä asioista tamma voi (tahtomattaan) järjestää pienen hepulin. Uusia ihmisiä kohtaan se on aina erittäin epäluuloinen ja saattaa jopa vaikuttaa äksyltä luimiessaan ja uhkaillessaan uusille tuttavuuksille. Sen luottamuksen saavuttaminen on vaikeaa ja siinä täytyy olla kärsivällinen. Tuttujen ihmisten kanssa Shan on kuitenkin pirteä ja jopa tuttavallinen rapsutusten kerjääjä, joskin se on aina hieman varautuneen oloinen vaikkei se kuitenkaan tunnu stressaavan mistään.

Aina karsinan oven avautuessa Shan peruuttaa karsinan perimmäiseen nurkkaan korvat hieman luimussa. Jos karsinaan on tulossa tuttu ihminen, se laittaa korvat melko terhakasti pystyyn ja ottaa muutaman varovaisen askeleen tulijaa kohti. Jos taas aivan tuntematon sattuu tulemaan jostain ihmeen syystä karsinaan, Shan alkaa tosissaan luimia ja hiukan jopa uhkailla tulijaa. Harvemmin kuitenkaan tuntemattomia edes päästetään Shanin karsinaan, tammalle ei haluta järjestää yhtään enempää odottamattomuuksia kuin on pakko.

Hoitaessa Shan on yleensä rauhallinen. Hoitajan tulee silti muistaa käsittelevänsä juuri tätä tammaa, äkkinäisiä liikkeitä on hyvä välttää ja hoidossa kannattaa olla johdonmukainen. Shania ei kannata laittaa hoidon ajaksi kiinni, se viihtyy paremmin vapaana ja osaa silti pysyä paikallaan koko hoitamisen ajan. Harjatessa Shania kannattaa aloittaa varovasti kaulan alueelta, pehmein vedoin, äkkinäisistä harjanliikkeistä se saattaa hiukan säikkyä. Kaulalta kannattaa edetä rauhallisesti muuhun ruumiiseen, jalat on kuitenkin hyvä jättää viimeiseksi. Jalat ovat Shanille arka paikka, joten niiden harjauksessa kannattaa olla erityisen varovainen. Sama koskee myös kavioita puhdistettaessa, Shan kyllä nostaa jalat kiltisti, kunhan vain osaa pyytää rauhallisesti eikä vain yritä riuhtaista niitä ylös. Shanin peseminen on lähes aina eräänlainen selviytymiskoe, nimittäin selviytyykö pesijä itse kuivana. Pesukarsina on Shanille se kaikkein pelottavin paikka maailmassa.

Shan ei ole aina ihan täydellinen valjakkohevonen, vaikka se onkin ajan kuluessa oppinut rutinoitumaan valjakkoajoon ja samalla parantamaan suoritustaan. Ajaessa Shan on kyllä kuuliainen ajajan avuille ja käskyille, mutta säikähdellessään se helposti unohtaa kaiken muun ja keskittyy vain säikähtämiseensä. Tällöin on ajajan selkeästi muistutettava tammaa siitä missä mennään, ja ketä kuunnella. Shan yleensä unohtaa säikähdyksen kun se saa selkeät avut miten jatkaa kesken jäänyttä tehtävää. Rauhoittumisessa menee toki aikansa, mutta Shan palautuu yllättävän nopeasti rauhalliseksi, mukavaksi ajettavaksi. Kotikentällä se ei enää kovinkaan usein näe pieniä vihreitä miehiä, mutta maneesi on valitettavasti eri asia, siellä se tuntuu säikkyvän jokaista pientäkin rasahdusta. Säikähtelyviastaan huolimatta Shan on taitava valjakkoponi. Keskittyessään se osaa suorittaa liikkeet hallitusti ja hyvin. hyi

Taluttaessa Shania on taluttajan olla kokoajan itsekin hieman varuillaan, pikkutamma kun voi yhtäkkiä säikkyä jotakin ja yrittää lähteä pakoon tätä pelottavaa asiaa. Traktoria tai muuta hirvitystä ohittaessa on hyvä samalla rapsutella tamma ja jutella rauhallisella äänellä. Muuten Shan kyllä kulkee rauhallisesti vierellä, mutta välillä se tuntuu oikein kyttäävän seuraavaa mahdollista pelätintä. Aina pienen säikähdyskarkureissun jälkeen se hetken tallialueella kipitettyään palaa joko tallin oven eteen odottamaan hakijaa.

Julkisilla paikoilla kuten kisoissa Shan on useimmmiten ihan hermona. Yksin sitä ei kannata jättää missään vaiheessa (kisasuoritusta lukuunottamatta), vaan tuttu poni on hyvä olla tamman seurana. Tutun ponin kanssa se keskittyy paremmin mahdollisen heinäpaalin tuhoamiseen ja toisen ponin kanssa seurustelun ja unohtaa uuden paikan pelottavat tekijät. Kisasuorituksen aikana Shanin keskittyminen on usein ihan muualla kuin itse kisassa ja ajajan tuleekin olla itse kokoajan selvillä mitä pitää tapahtua, jolloin tammakin muistaa taas keskittyä. Ihan toivoton tapaus Shan ei kuitenkaan kisakentillä ole, vaan hyvän ajajan kanssa se on napsinut useampiakin sijoituksia ja voittoja.

Kaikesta säikkyydestään huolimatta Shanlla on myös se suloisempi puoli, kilttihän se kuitenkin on. Varsinkin tarhasta hakiessa Shan antaa helposti kiinni ja saattaa jopa hieman tökkiä turvalla hakijaa, kuin osoittakseen kiintymyksensä.

~ Sukutaulu

I Ingor of Yavetil
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
II Aegnor Ar-Feiniel III Indian v.d. Tuor
IIE Barbara of Greenhill
IE Saga of Yavetil IEI WH Bombadur
IEE Yeshof's Queen
E Shakira Skammar
VIR MVA Ch, KTK-III
EI Alpen Lumograph EII Staedtler SWE
EIE Alpenina v. Cea
EE Goshing Memolux EEI Nötter Skanska
EEE Hinea Memos

~ Sukuselvitys

Ar-Feiniel-siittolan kasvatti Aegnor Ar-Feiniel oli heti elämänsä alkuhetkistä asti lupaava ori ja se täytti kaikkein hurjimmatkin odotukset elinaikanaan. Ori osoitti mieletöntä voitontahtoa niin koulussa, esteillä kuin kenttäkilpailuissakin ja se sijoittui ja voitti, jos nyt ei ihan aina, niin ainakin todella usein. Ori oli rautiaasta väritykseestään huolimatta hyvin komea, sen harja oli pitkä ja karva kiilsi (paitsi kun se oli juuri piehtaroinut tarhan mutaisimmassa kohdassa). Luonteeltaan ori oli tulinen ja se vaikutti myös sen käsiteltävyyteen, mutta pahempia vaaratilanteita se ei sentään koskaan aiheuttanut. Orilla oli hyvin useita jälkeläisiä niin Iso-Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa.

Indian v.d. Tuor oli melkoisen pieni ori, eikä siitä alunperin kaavailtu sen kummempaa kisaratsua. Ori oli myös huomattavan energinen, eikä se nuorena edes suostunut ottamaan satulaa selkäänsä, vaan järjesti melkoisen show'n jos joku edes lähestyi sitä satula kädessä. Vähän myöhemmin tämä ongelma ratkaistiin ensin ajamalla oria kärryillä hetken aikaa, jonka jälkeen se vähitellen suostui ottamaan satulan ja jopa tottelemaan apuja. Vähitellen ori kehittyi ja kiinnostuikin ratsastuksesta ja satulashow't oli mennyttä aikaa. Ori menestyi lopulta ihan kiitettävästi kouluratsastuksessa, erityisesti shetlanninponiluokissa. Barbara of Greenhill oli myös eräänlainen vaikeuksien kautta voittoon-poni. Tamma myytiin kasvattajaltaan paljon lupailleelle naisomistajalle, mutta todellisuudessa tamma joutui kestämään omistajansa taholta kaikenlaista liian vähästä ruokinnasta liian pitkiin ja raskaisiin metsälenkkeihin. Onneksi eräs pirteä pubityöntekijä kerran kotimatkallaan näki ressukan tuijottamassa surullisena (ja laihana!) tienpielessä sen päästyä kerrankin karkaamaan. Kyseinen mieshenkilö soitti avuliaasti paikalle poliisin ja muutaman välivaiheen kautta tamma päätyi Ar-Feiniel-talliin, jossa oltiin kovin liikuttuneita tamman aiemmasta elämästä. Tallin suojissa tamma voimistui ja vahvistui ja lopulta se pitkän harkinnan jälkeen päätettiin astuttaa. Onneksi, sillä tamma synnytti tallin hienoimmaan koskaan kasvattaman orin!

Saga of Yavetil syntyi eräänä kauniina kesäaamuna Yavetil-tallin ihmetyksesi, sillä sen emän ei pitänyt olla kantavana ollenkaan, ainoastaan hieman pyöristynyt päättyneen kisauran jäljiltä. Tammaa oli kyllä yritetty astuttaa, mutta eläinlääkärit olivat todenneet sen olevan lähestulkoon mahdotonta. Yllätysvauvasta ei kuitenkaan koskaan tullut yllätysvoittajaa, sillä Sagaa ei juuri kilpailuissa nähty, vaan se vietti elämänsä lähinnä laiduntaen ja viehättäen ihmisiä kauniilla ulkomuodollaan.

WH Bombadur oli parhaimpina kisavuosinaan Englannissa shetlanninponien kouluratsastuksen rankinglistan sijalla 43. (kyllä, sellainen lista ON olemassa). Kisaura kuitenkin katkesi vähän sen jälkeen kun tämä Huima Saavutus oli ilostuttanut orin omistajia, sen jalat eivät enää kestäneet aktiivista kilpailua ja ori joutui kisaeläkkeelle omistajan suureksi harmiksi. Tämän Huiman Menetyksen jälkeen ori toimi kausittain aktiivisestikin jalostusorina. Yeshof's Queen tuli yllätysvarsansa jälkeen tuottoisa ja aina yhtä tunnollisesti varsoistaan huolehtiva emä peräti seitsemälle muulle varsalle. Aiemmin tamma oli ehtinyt kilpailla pienissä kisoissa pienten ratsastajiensa iloksi ihan kohtalaisella menestyksellä.

Alpen Lumograph oli yksi Ruotsin monista mustista shetlanninponioreista, joka kantakirjattiin ja astuivat elämänsä aikana muutaman varsan. Mikään huippumenestyjä ori ei ollut, se voitti ainoastaan kerran, kilpailuissa, joissa ori oli luokkansa ainut osallistuja. Omistajaa se voitto kuitenkin miellytti ja jaksoi siitä (hevospiirejä tuntemattomille) ihmisille aina muistella.

Staedtler SWE oli hauskan näköinen rautiaankirjava shetlanninponiori, joka ei luonteeltaan ollut kovin hauska. Itsepäinen ja yksin viihtyvä kun se oli, ei ori nauttinut kovin suurta suosiota juuri missään piireissä, paitsi sen pienen omistajan sydämessä, joka aina ja hartaasti jaksoi puolustaa lemmikkiään. Kumma kyllä ori hyväksyttiin kantakirjaan ja se kelpasi muutamalle tammanomistajalle. Alpenina v. Cea rakasti syömistä. Minishetlanninponistatuksesta (tai sen takia) huolimatta se olisi syönyt ja syönyt ja syönyt ja vastaavasti lihonut ja lihonut ja lihonut, ellei sen omistaja olisi ollut hyvin tietoinen shetlanninponien ruokintasuosituksista. Näin lihomisen sijaan tamman elämäntehtäväksi tuli kerjääminen, mikä sekään ei onnistunut, kun omistaja piti huolen, ettei sitä ruokittu enemmän kuin täsmälliset ruokintataulukot antoivat periksi.

Goshing Memolux vietti elämänsä kovin erikoisissa olosuhteissa, se myytiin synnyintalliltaan erääseen taitelijaperheeseen. Perhe rakasti tammaansa kovin ja tarjosi sille parhaat mahdolliset puitteet elää maalaiselämää, mutta täysin perinteisesti idyllistä elämä ei kuitenkaan ollut. Perheen isä vietti tunteja ja taas tunteja tamman kanssa laitumella maalatessaan ja kirjoittaessaan runoja rakastetusta ponista. Perheen kaksi tytärtä varustivat tamman milloin lohikäärmeen varustein, milloin taas teletapin rekvisiitalla ja larppasivat minkä kerkisivät tamma apunaan. Tosin usein tamma itse tyytyi vain laiduntamaan kahden tyttären leikkiessä ritareita tai toistellessaan "Uudestaan! Uudestaan!". Perheen äiti sen sijaan hieman normaalimmin keskitti mielihalunsa shetlanninponijalostukseen ja muutamana kesänä perheessä saatiinkin kokea iloinen perhetapahtuma.

Nötter Skansaa pidettiin ensimmäisenä kenttäshetlanninponitoivona kun se kerran vahingossa hyppäsi kaksi suuremmille poneille tarkoitettua maastoestettä karattuaan omistajiltaan. Valitettavasti ori ei koskaan päässyt kisaradoille asti sillä se kuoli auto-onnettomuudessa. Ennen tätä tragediaa ori oli sentään ehtinyt astua muutaman tammaan ja toiveet shetlanninponista kenttäarvokisoissa säilyivät, joskin hieman himmentyneinä. Hinea Memos oli pienen ratsastuskoulun pienin poni, mutta ehkäpä kaikkein rakastetuin koko tallissa. Aamusta iltaan pienet ponitytöt ja ponipojat olisivat taputelleet aina yhtä kärsivällistä tammaa, jollei ratsastuskoulun omistaja olisi lopulta laittanut sen karsinan oveen lapun "Varo! Vihainen poni. Puree." Se ei kuitenkaan täysin nujertanut pienten kävijöiden suurta rakkautta, vaan ne edelleen ihailivat tammaa, joskin vähän suuremman välimatkan päästä kuin aikaisemmin.

~ Jälkeläiset

s. 20.01.2008 o. Twiig-Twiig '66 (i. Hiirenkorvan Riiviö ) VIR MVA Ch KRJ-II, YLA2, ERJ-II, SHLA-I
s. 01.04.2008 o. Crypton '66 (i. Hiirenkorvan Riiviö ) Ch-M
s. 13.07.2008 t. Ibis Dei (i. Cecam Road Trippin') VIR MVA Ch
s. 12.03.2009 t. Sangre Azteca Dei (i. Cecam Road Trippin')
s. 20.09.2010 t. Young Rebel Dei (i. Roo Rebel Dei)
s. 10.02.2011 o. Caribou Flou Dei (i. Dance In The Dark Dei)
s. 03.05.2011 o. Chichariot Dei (i. Roo Rebel Dei)
s. 19.06.2011 t. Queen B Dei (i. Roo Rebel Dei)

Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!